8. apríla 2015
Základný recept na rizoto
Ingrediencie (2-3 porcie):
- hrnček ryže na rizoto, alebo guľatozrnnej ryže
- 1,5 dcl bieleho vína
- 0,5l slepac. vývaru
- cibuľa (šalotka)
- parmezán
- tvrdý syr
- zeler
- maslo
Postup:
Cibuľu nakrájame na jemno a opražíme na oleji spolu s nastrúhaným zelerom (stačí kus veľkosti slivky). Pridáme hrnček ryže a zalejeme 1-2 žufankami vývaru. Miešame, kým sa nevyparí. Potom pridáme deci vína a opäť miešame. Keď je rizoto husté, opať pridáme vývar. A takto to striedame, až kým rizoto nebude "al dente". Rizoto by malo mať redšiu konzistenciu a stiahneme ho z ohňa. Pridáme hrsť nastrúhaného syra a parmezánu, osolíme a okoreníme. Na záver pridáme kúsok masla na zjemnenie. Ak sa Vám zdá rizoto príliš husté, zrieďte ho. Pod pokrievkou ho necháme "dôsť", ale nie rozvariť!
Šafranové rizoto s opečenými mini krevetkami a cherry paradajkami:
Rizoto urobíme podľa postupu, ktorý nájdete pri iných rizotách v albume, akurát pridáte doň šafrán.
Urobíme si pác na krevety: krevety, sezamový olej, chilli, cesnak, soľ, korenie, bazalka
Sprudka opečieme cherry rajčiny spolu s krevetkami.
Rizoto so sušenými paradajkami a skaramelizovanou cibuľkou (moje najobľúbenejšie):
Rizoto urobíme opäť podľa základného receptu a pridáme pol deci šľahačkovej smotany a trošku tymiánu.
Na panvičke si na oleji opražíme na pásiky nakrájanú cibuľku spolu s trochou kryšt. cukru (zoberiem tak bedzi dva prsty, asi pol lyžičky). Následne pridáme sušené rajčiny a cesnak. Môžme podávať.
Ďalšie tipy: Rizoto so šampiňónmi (opražiť na panvičke cibuľu a pridať šampiňóny a cesnak), Rizoto s pečenou zeleninou (dať do rúry upiecť papriku, rajčiny cuketu a maslovú tekvicu poliate s cesnakovým olejom), Rizoto s kozím syrom a baby špenátom atď.
Prihlásiť na odber:
Zverejniť komentáre (Atom)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára