17. mája 2015

Smotanový osúch


Niektoré recepty starých mám sú proste geniálne napriek svojej jednoduchosti. A presne taký je aj smotanový osúch, ktorý robievala moja babička a vždy sa zjedol hneď, ako vyšiel z rúry.

Ingrediencie:
- 350g polohrubej múky

- 80ml oleja
- 100 - 150ml mlieka
- 1/2 kvasníc
- 3 kyslé smotany
- 1 vajce
- oškvarky
- kôpor
- soľ, korenie

Postup:
Z 1/2 kvasníc, trochu teplej vody, trochu múky a cukru zarobíme na kvások. Zakrytý ho necháme 20 min odležať na teplom mieste. V mise si zmiešame múku, olej, mlieko, soľ a kvások. Vytvarujeme pružné cesto a necháme pol hodinku oddýchnuť. Potom vyvaľkáme a dáme na jemne vymastený plech. Poprepichujeme vidličkou a pečieme aspoň 5min v rúre. V katróliku si spravíme oškvarky. V ďalšej miske si zmiešame kyslé smotany s vajcom, pridáme kôpor, oškvarky, soľ a korenie. Túto zmes nalejeme na predpečené cesto. Pečieme 30min na 200°C.

Tip: Okraje cesta sa môžu potrieť cesnakovým olejom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára