Takzvaný Gurmán bus stojí od 69€ po 75€ a prebieha na rôznych trasách, či v okolí Bratislavy alebo v Košiciach. Zahŕňa dvochodové degustačné menu v troch reštauráciách, prevoz minibusom, degustáciu vína, či pálenky a prípitok.
Minulú sobotu som absolvovala Malokarpatskú trasu, ktorej začiatok bol stanovený na 11:30h.
Reštaurácia sa nachádza v budove Centra kultúry a interér je ladený do jemných, elegantných tónov.
Majiteľ nás srdečne privítal a ponúkol prípitok v podobe sektu Cava. Dobrú chuť nám prišiel popriať aj šéfkuchár Tomáš Zapletal, ktorý nám čo-to povedal ku každému chodu.
Ako predjedlo nám pán Zapletal ponúkol svojské Carpaccio z hovädzej sviečkovice s pažítkovým dipom a pečeným cesnakom. Svojské preto, lebo carpaccio bola podstatne hrubšie, než býva zvykom a zároveň aj jemne osmahnuté. No ak si niekto myslí, že to bolo na škodu, mýli sa. Predjedlo bolo naozaj famózne a chuťovo dokonalé. K jedlu sme si vybrali moravské víno Lahofer, Cuvée, ktoré veľmi chutilo.
Druhý chod boli Grilované kačacie prsia marinované s bylinkami, podávané s karamelovou kapustou, domácou žemľovou knedľou a pomarančovým sirupom. Vínko nám ponúkli Alibernet, z vinárstva Golguz, Hlohovec, ktoré sa mimochodom nachádza aj v Národnom salóne vín. Výrazná kapusta a ešte viac výraznejšia pomarančová omáčka sa perfektne dopĺňali s knedľou a lahodnou kačacinkou. Úžasná chuť!
Prvá zastávka prekvapila a nastavila laťku poriadne vysoko.
Restaurant Landsfeld, Hotel Majolika, Modra
Druhú zastávku sme absolvovali v Modre. Interiér reštaurácie pokulhával a potreboval by zmodernizovať. Na bare ma prekvapila dva mesiace stará vianočná výzdoba. Majiteľ predstavil podnik, aj hotel a jedlá sa mohli servírovať.
Ako prvé nám ponúkli Pošírovaný zubáč plnený baby špenátom na zemiakovom rösti. Jedlo mi prišlo jednoduché a mdlé. Zubáč mal kosti, čo pokladám za veľký prešľap a prezentácia na tanieri bola slabá. Víno sme si vybrali rulandské šedé, ktoré pochádzalo z neďalekej vinárskej školy, ktoré hodnotiť ani nebudem.
Druhý chod bol Steak z bravčovej panenky plnený gaštanmi preliaty teľacím demi glace, podávaný so zapekanou lokšou plnenou restovanou zeleninou. Neviem, či sa vôbec mám vyjadrovať k tomuto chodu. Panenka by mala byť ružová, no miesto toho som dostala prepečené a teda aj zničené mäso. O demi glace pochybujem, že ho robili z teľacích kostí, pretože chutil práškovo. Ak ho ale naozaj pripravili poctivo, pokazili ho múkou alebo solamylom. Zemiaková lokša bola krok vedľa a k mäsu sa vôbec nehodila.
Reštaurácia Landsfeld nespĺňa štandard Zimného festivalu jedla, na ktorý som zvyknutá. Moje jediné prianie bolo, aby sme sa už presunuli na ďalšie miesto.
Kamenný dvor, Svätý Jur
Bruchá sa plnili a preto bolo vhodné spraviť menšiu pauzu. Zastavili sme sa na degustácii vína v mikrovinárstve Kamenný dvor. Pán Miklovič nám predstavil svoje vinárstvo a dal nám ochutnať 6 vzoriek - Veltlín zelený, Pesecká leánka, Devín, Zweigltrebe rosé, Jozef, Cabernet savignon rosé. Renesančná pivnica bola krásne vyzdobená a pýšila sa svojou zaujímavou históriou. Po degustácii sme sa presunuli späť do Modry.
Starý mlyn v novom šate, to je reštaurácia Mlyn 108, ktorá sa nachádza medzi domčekmi v Modre. Pri vstupe vás zaujme krásna záhrada, vchod je obrastený brečtanom a interiér vás očarí tradičným dizajnom, drevenými trámami a domácou atmosférou. Po usadení nás prišiel pozdraviť celý tím, vrátane šéfkuchara Otta Chrapčiaka s jeho manželkou. Na pitie nám ponúkli Pinot Noir, Rariga.
Hľuzovkové makrónky s vykŕmenou kačacou pečeňou, s cibuľkovým pyré a mrveničkou z horkých mandlí. To bolo predjedlo, ktoré by mnohí radili skôr k dezertom. Makrónky boli naozaj sladké a pečeň cítiť nebola. Chuť však bola veľmi špecifická a zaujímavá.
Druhý chod bol Pomaly pečený bôčik so slaninovým džemom, bravšovými chrumkami, karamelizovaným divým hadomorom a jablkovou omáčkou. Pán šéfkuchár nám oduševnene opísal kompletný postup náročnej prípravy, čo vás ešte viac navnadilo na jedlo. Hadomor takmer nik z hostí doposiaľ neochutnal a všetci sme ocenili trojdňové pečenie bôčika. Chute boli maximálne vyvážené a zladené do detailu. Obe jedlá boli po vizuálnej stránke veľmi presvedčivé a lákavé.
Na záver nám naservírovali Paštrnákový koláč so škoricovým prelivom, ktorým nás všetkých potešili, nakoľko sme celý deň túžili po dezerte. Pri odchode sme sa stavili pozdraviť kuchyňu a s pánom šéfkucharom (a zároveň majiteľom) sme sa pri priateľskej debate zahriali pálenkou. Pán Chrapčiak má rád svoju prácu a napriek mnohým prekážkam si ide za svojím snom.
Mlyn 108 bol pomyslenou čerešničkou na torte a dokonale zavŕšila gurmánsku jazdu.
Gurmán busy sú originálnym, neopakovateľným zážitkom a prinesie Vám okrem plného žalúdka množstvo nových informácii o jedle a reštauráciách. Spoznáte nové miesta, ľudí, chute, názory. Aj keď sa cena môže zdať privysoká, treba brať do úvahy nielen jedlá, ale aj prepravné minibusom a ochutnávku vín. Ideálne pre pravých gurmentov.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára