20. januára 2016

Domáce jogurty

Pripraviť si jogurty doma nie je vôbec náročné. Recept zvládne aj malé dieťa a zaberie 5 minút. Nepotrebujete žiadne jogurtovače, iba teplý radiátor :-).
Kakaový, malinový a müsli&banán


Ingrediencie:
- 1 L ozajstného plnotučného mlieka z automatu, alebo z predajne Starý Otec
- 1 kelímok plnotučného bio jogurtu


Postup:
Mlieko odporúčam kúpiť už pasterizované (zo Starého Otca). Ak kúpite z automatu, ktoré je lacnejšie, je nutné ho najprv prevariť.
Ak teda máme pasterizované, zohrejeme ho na 40°C. Tí, čo nemajú teplomer, ako ja, tak teplotu musia odhadnúť. Stačí sledovať mlieko, kým sa začne vytvárať pena na okrajoch (ale nevrie!) a stiahneme z ohňa. Potom strčíme prst do hrnca a musí nás to jemne páliť. Teda, s prstom v mlieku vydržíte aj niekoľko desiatok sekúnd, možno aj pár minút, ale nie je to trikrát príjemné. Snáď tento popis je dostatočný :-).
Následne pridáme plnotučný jogurt a dobre premiešate. Zásadne platí, že aký jogurt vlejete do mlieka, taký bude aj výsledok. Preto kupujte kvalitný a hustý, plnotučný jogurt (najlepšie bio).
Zmes zakryjeme pokrievkou a dáme na 8 hodín na radiátor.
Ja osobne robievam jogurty večer a do rána ich mám hotové.
Jogurty dáme do zaváraninových pohárov alebo do plastových misiek, uzavrieme a zachladíme v chladničke.


A ako domáce jogurty vylepšiť?
Kakaový - pridáme kakao a premiešame.
Malinový - mrazené maliny prevaríme s cukrom a nalejeme do jogurtu. Nemusíte hneď premiešať, nechajte to na hosťovi.
Müsli & banán & med - zdravá verzia pozostáva z vločiek, kúskov čokolády, banánu a medu, prípadne s orechami.


Príchutí, ktoré si môžete namiešať, je neúrekom a stačí iba trochu fantázie, ovocia, či len obyčajných piškótov. Biely, neosladený jogurt zas môžete použiť do šalátov, či dresingov.


Vyskúšajte a pošlite foto, ako sa podarili.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára