23. novembra 2013

Jablčník starej mamy

Takmer celý sa zjedol, ťažké na foto zostali len zbytkove kúsky grin emoticon.

Ingrediencie:
- 400g hladkej múky
- pol balíčka kypriaceho prášku
- 200g masla
- 200g práškového cukru
- citrónová kôra
- 1 vajce
- štipka soli
- 1kg červených jabĺk
- škorica



Postup:
Dokopy zmiešame: múku, citrónovú kôru, práškový cukor, nastrúhané maslo, pol kypriaceho prášku, 1 vajce, štipku soli. Dobre zamiesime cesto. Najlepšie sa robí ručne. Cesto rozdelíme na dve polovice. Plech si vymastíme a vysypeme múkou. Do neho vložíme vyvalkanu prvú polovicu cesta (pozor! cesto je veľmi krehké). V ďalšej miske si nahrubo nastrúhame jabĺčka a zmiešame so škoricou. Túto zmes naukladáme na cesto v plechu (čím viac jabĺčok,tým lepšie). Vyvaľkáme si druhú polovicu cesta a položíme na vrch. Boky popritláčame a cesto potrieme žĺtkom pre lesk a poprepichujeme vidličkou. Pečieme tak na cca 180°C (ja nemám rúru na stupne, mám starú haraburdu plynovú) približne 20-30min.
Po upečení môžme/nemusíme posypať práškovým cukrom.

Hotovo!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára