Odpaľované cesto:
- 2 celé vajcia
- 30g masla
- 75g hladkej múky
- štipka soli
- 125ml vody
Plnka:
- 1 žĺtok
- 20g škrobu (alebo zlatý klas)
- 50ml šľahačky
- 1 vanilkový cukor
- 30g kryštál. cukru
- 200ml mlieka
Poleva:
- horká čokoláda
- mlieko
Postup na odpaľované cesto:
V 125ml vody rozpustíme 30g masla. Zložíme z ohňa a pridáme všetkú múku a štipku soli. Miešame, pokým sa hmota nespojí a nevytvorí bochník (stačí lyžicou vymiešať). Necháme chvíľu vychladnúť a pridáme jedno vajce. Vymiešame a pridáme druhé vajce. Opäť vymiešame do hladka (tu už nestačí lyžica, treba metličku alebo hnetací šľahač). Keď sa hmota úcelí, je hotová a môžeme plniť cukrársky sáčok. Na papieri na pečenie tvarujeme akoby malinké veterníky, no vyššie (oni sa v rúre ešte aj tak krásne zdvihnú). Vložíme do vopred vyhriatej rúry a pečieme na 200°C 25-30min (pozor, rúru počas pečenia neotvárať,lebo cesto spadne).
Plnka:
200ml mlieka dáme variť spolu s 1 vanil. cukrom. V miske si zmiešame 30g cukru, škrob (alebo zlatý klas), žĺtok a 50ml mlieka. Túto zmes nalejeme do zovretého mlieka a miešame, pokým nezhustne. Potom stiahneme z ohňa priebežne miešame do vychladnutia (aby sa nevytvorila kožka na kréme). V miske si vyšľaháme šľahačku a jemne pridáme do vychladnutého krému. Touto zmesou plníme profiteroles (cukrárskym sáčkom alebo striekačkou).
Profiteroles som dala na hodinu chladiť do chladničky. Potom som si rozpustila horkú čokoládu, do toho mliečko na zriedenie a pofŕkala tieto jednohubky. Môžete aj namáčať a vytvoriť akúsi čiapočku.
V robote sa po nich len tak zaprášilo!
Dobrú chuť. smile emoticon
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára