19. júla 2014

Šalát s kozím syrom a broskyňovým chutney

Jednoduchý recept, no luxusná chuť :-) .

Ingrediencie (1 porcia) :
- zmes šalátov
- cuketa
- mäkký kozí syr (100g)
- 1 broskyňa
- med
- vinný ocot
- olivový olej
- čierne korenie
- trochu vody

Postup:
Chutney si pripravíme nasledovne. Nakrájame 1 broskyňu na malé kocky, dáme do kastrólika. Pridáme cca 3 lyžice vody, 3 lyžice medu, 1 malá lyžička vinného octu a trošku korenia. Necháme variť, kým nám broskyňa nezmäkkne. Ak máme príliš veľa šťavy, necháme ju varením zredukovať, aby sme mali taký sirupček. Dáme chladiť.

Šalátové listy naukladáme na tanier, prihodíme plátky surovej cukety. Ofŕkame olivovým olejom a vinným octom. Na vrch položíme kozí syr a ten ozdobíme broskyňovým chutney.

MŇAM, MŇAM!

18. júla 2014

Svieži koláčik so schovanými broskyňami

Tento koláčik som si včera vymyslela, tak snáď sa trafím do množstva ingrediencií :-)

Ingrediencie:

Piškótové cesto:
- 3 celé vajcia
- 160g kryšt. cukru
- 1 vanilínový cukor
- 80ml oleja
- 80ml mlieka
- 240g polohr. múky
- 1/2 balíčka prášku do pečiva

Ingrediencie:

Piškótové cesto:
- 3 celé vajcia
- 160g kryšt. cukru
- 1 vanilínový cukor
- 80ml oleja
- 80ml mlieka
- 240g polohr. múky
- 1/2 balíčka prášku do pečiva

Krém:
- 1 šľahačková smotana
- 500g mäkkého, hladkého tvarohu (kľudne aj viac,nech je veľa plnky)
- cca 7 lyžíc práškového cukru (nepamätám si presne, treba okoštovať)
- kôra z jedného citróna + 2 lyžičky šťavy
- 1 číra cukrárska želatína

Potom ďalej potrebujeme citrónový alebo marhuľový lekvár, 2-3 čerstvé broskyne, šťava z broskyňového kompótu (nemusí byť) a 1 žlté želé.

Postup:
Klasické piškótové cesto urobíme nasledovne. Najprv vymiešame cukor s vajíčkami do peny. Potom pridáme olej, mlieko, múku a prášok do pečiva. Keďže gramáž som naozaj odhadovala, možno bude treba pridať viac mlieka,či múky. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a pečieme 10min na 200°C. Po opečení dáme cesto na chladné miesto.

Krém:
Vyšľaháme šľahačku. V mise zmiešame tvaroh s citrónovou kôrou a šťavou. Pridáme práškový cukor a opatrne vmiešame šľahačku. V kastróliku spravíme želatínu podľa návodu na obale. Do želatíny som pridala aj dve lyžice kompótovej šťavy/sirupu. Hotovú želatínu vmiešame do krému.

Vychladnuté cesto potrieme tenučkou vrstvou lekváru a na husto poukladáme kúsky broskýň. Zalejeme krémom a dáme chladiť aspoň na 1 hodinu do chladničky.
Keď krém stuhne,pripravíme želé na vrch. Kúpila som žlté želé, ktoré sa nerobí z 250ml vody,ale z 500ml vody. Opäť ho pripravíme podľa návodu avšak s malou obmenou. Do odmerky najprv nalejeme broskyňovú stavu/sirup z kompótu a zbytok do 500ml dolejeme vodou a z tohto urobíme želé. Nalejeme na vrch koláča a dáme chladiť na niekoľko hodín (najlepšie cez noc).

A je to!